Webbplatsens överlägg

ProtonVPN Recension

ProtonVPN-hemsida-Recension

Vad är ProtonVPN?

ProtonVPN är en tjänst som krypterar din internettrafik. Från grunden är det ett gäng ingenjörer, vetenskapsmän och skribenter som har skapat detta. ProtonVPN tillkom genom att de först grundade Protonmail. Såhär ligger det till; De jobbade med bland annat journalister och aktivister som var i frontlinjen. Här har myndigheter och annat försökt kunna logga deras spår sedan länge. Iden kom till att skapa en mail som var krypterad så de kunde skriva till varandra utan att andra kunde få tillgång till detta. De ville med andra ord kunna skydda aktivister och journalister. Senare, snarare 2013 uppkom iden om att bygga ut detta med en VPN.

Grundidén är att hålla folket säkra online då de tycker som vi – din integritet är viktig.
Genom att ha testat, läst och granskat verkar de genuint verkligen bry sig om säkerheten. Idag inte bara för journalister och aktivister, utan för hela allmänheten.

De brinner för att kämpa för online-säkerhet och integritet, det finns en lång historia kopplad till dessa bakom. De backar inte undan oavsett om det gäller regering, utbildning av journalister eller utbildning av allmänheten. Som nämnt ovan är dem experter inom säkerhet och internetteknik och alla som jobbar där är ingenjörer, utvecklare och forskare.

Är ProtonVPN säkert?

Är det något som de vill framhäva med sin tjänst är det deras säkerhet. Vi på VPNS har granskat dem och kommit fram till att de lever upp till vad de lovar. Vi listar deras starkaste punkter nedanför.

  • Cecure Core VPN – Denna funktion skyddar mig mer än vanligt när det kommer till VPN tjänster. När du kopplar upp dig mot en server i säg Kina, så har de betydligt striktare restriktiva regler än andra länder. Det gör att det kan vara lättare för hackers eller myndigheter att hinna nå fatt i dig innan du kopplats till servern. Med en Cecure Core VPN slussas du genom andra servrar innan du når slutmålet så din IP-adress blir ännu svårare att nå. En hackare skulle alltså redan kunnat ta dig in på en server i Kina eller USA, men med denna extra säkerhet kan de bara följa dig tillbaka till den senaste servern.
  • Att de är baserade i Schweiz!  Eftersom de är baserade i Schweiz skyddas ProtonVPN av världens starkaste sekretesslagar och håller sig utanför USA: s och EU: s jurisdiktion. Detta innebär att till skillnad från VPN-leverantörer som är baserade i land med mindre restriktioner kring detta, kan de inte tvingas spionera på våra användare.
  • Säkra placeringar av server –  i Schweiz ligger en server i ett tidigare schweiziskt nedfallshus, 1000 meter under ytan. På samma sätt i en säker före detta militärbas på Island. Deras servrar i Sverige finns också i ett underjordiskt datacenter. Genom att skicka deras egna utrustning hit ser dem till att deras servrar är säkra på hårdvarunivå.
  • Noll loggar policy – Enligt schweizisk lag är dem inte skyldiga att spara loggar och de kan inte heller tvingas utföra riktad loggning på specifika användare. Detta gör att de kan se till att du faktiskt förblir privat och inte under några omständigheter kan överlämnas till en tredje part.
  • Tor-webbläsare inbyggt- ProtonVPN levereras med inbyggt Tor-stöd . Via deras VPN-servrar som stöder Tor kan man dirigera all sin trafik genom Tor:s anonymitetsnätverk och komma åt mörka webbplatser.

Vad kostar ProtonVPN och finns det prova på månad?

De har ingen prova på månad med de har en gratis VPN. I denna ingår:

Vanligtvis brukar vi varna för de tjänster som är gratis då sajterna själva samlar in information om dig. I detta fallet litar vi på ProtonVPN och anser ändå att deras säkerhet är riktigt hög. Dock får du inte mycket för denna gratisversion. Enbart servrar i 3 länder och en enhet att ansluta är inte mycket att hänga i granen. Visserligen är det en super bra grej att kunna börja med för att testa deras tjänst.

Nästa steg är deras grundläggande prenumeration. Denna kostar 40 kronor i månaden, du sparar 120 kronor på ett år och detta ingår:

En betydligt bättre deal men fortfarande något lågt antal enheter att koppla upp. Det finns VPN tjänster med mindre länder än så som fungerar. Vill du få ut max utav din VPN skulle vi rekommendera att gå ytligare ett steg upp.

Tredje steget

Är deras Plus prenumeration. För 80 kronor i månaden och med en rabatt på 240 kronor per år få du:

Detta är deras bästa erbjudande om man ser till vad du får för pengarna.

Vill du avancera till visionär VPN prenumerationen får du betala strax under 250 kronor i månaden. Du sparar inte lika mycket här, cirka 100 kronor på ett år. Men du får betydligt fler servrar, kan ansluta 10 enheter och alla andra funktioner och dessutom ett eget ProtonMail visionär konto!

Hur många servrar har ProtonVPN?

ProtonVPN har totalt servrar i 54 olika länder. 1057 stycken servrar finns utplacerade i dessa länder. Du kan se alla deras servrar och länder på deras hemsida. Tänk på att alla servrar inte ingår om du inte uppgraderar dig till en större prenumeration. Du kan med enkelhet på hemsidan se vilka som ingår i vilket abonnemang.

Funkar ProtonVPN till IPTV?

Du kan med fördel använda dig utav ProtonVPN till din IPTV för säkerhetens skull. Då deras största styrka är deras säkerhet kan du känna dig riktigt trygg. Det viktigaste för oss gällande IPTV användandet är säkerheten då det inte är lagligt med IPTV. Tack vare att de är placerade där de är har de inga krav alls på att lämna ut information om dig. På det planet kan du känna sig riktigt säker.

Vi upplevde dock att hastigheten var något eftersläpande. Det är många kanaler och ett stort nätverk bakom detta så det krävs bra anslutning för att du ska slippa buggarna. Det uppkom precis i början när vi startade programmen men släppte efter ett tag. Vi märkte att det gjorde skillnad på vart du placerade dig. I USA (västkusten) var trafiken riktigt trög. V tänkte faktiskt till och med stänga ned filmen då vi trodde den inte skulle komma igång. Efter 2.5 minut kom det igång. Vi bytte server till en i Tyskland och den fungerade bättre. Se till att ha koll på vilka servrar som är snabba i närheten av dig så ska det gå bra. Video kvalitén var också något sämre.

Funkar det på netflix eller svtplay?

Vi provade såklart dessa tjänster också. Det finns betydligt fler streaming sajter än detta. Du kan bland annat se här hur du använder din VPN till Youtube.
Tack vare att de har så många servrar så kom vi åt allt innehåll på Netflix men samma problem uppstod med hastighet och kvalitet.

Vi på VPNS nöjer och inte där utan gräver självklart i varför det kan bli så.
Det är såhär att tack vare sin Secure Core som gör att du slussas via andra servrar innan du landar dit du ska, blir avståndet längre och hastigheten sämre. Det är även detta som försämrar din videokvalitet. Säkerheten blir extremt mycket bättre men kvalitén sämre med andra ord. För oss är båda viktiga och man får själv avgöra vad som ör viktigaste funktionen för dig.

Har ProtonVPN bra hastighet?

I allmänt fungerar ProtonVPN bra. Det går enkelt och snabbt att ansluta till de olika servarna. I vanligt internet användande märker vi inte någon skillnad eller långsammare hastigheter. Man man märka i olika länder om du mäter av din internethastighet, dock inget du märker med blotta ögat.

Problemet de har är kvalitet på videomaterial och streamingsajter som kräver högre prestanda. Att denna går ner sig i kvalitet här beror på deras Sucure Core. Den garanterar din säkerhet på ett högre plan dock.

Finns tjänsten på svenska?

ProtonVPN är inte ett Svenskt företag utan har sitt huvudkontor i Schweiz. Deras hemsida och app till sin VPN tjänst är i grunden Engelsk. De har en hel den andra språk översatta. Det finns bland annat på Tyska, Franska och Italienska. Totalt är de översatt på 16 olika språk.

På deras hemsida söker de hjälp med översättning. De vill ju att alla på vårt jordklot ska kunna få tillgång till deras tjänster då de verkligen värnar för integralen. Skulle du vara intresserad av att översätta deras sida till Svenska eller ett annat modersmål? Då kan man anmäla sig som volontär. Blir man utvald får man inte bara ära för att du hjälper andra människor kunna förstå och få mer kunskap inom ämnet, du får också checkar som du kan använda i deras Proton shop. Hur många enheter kan jag koppla upp?

Har ProtonVPN en support om problem uppstår?

ProtonVPN har självklart en support. Det finns inget nummer att nå dem, men det finns olika kanaler att kontakta dem på. Till och börja med så har de en stor FAQ sida där du kan hitta de vanligaste frågorna och svaren. Där kan du faktiskt hitta det mesta du söker med bra och utförliga svar. Du kan även maila dem. Beroende på vad du vill nå dem med så finns det olika mailadresser. Du kan också Tweeta dem på Twitter. Starkt gjort tycker vi då frågan blir offentlig. Lätt att få kritik öppet. Vi ser inte några elaka eller missnöjda kunder där vilket är positivt. Ett litet minus då, enbart för att det inte finns ett telefonnummer.

Hur kommer jag igång?

Du kommer få börja med att välja vilken typ av prenumeration du vill ha. När du valt det är det dags för betalning (om du inte testar deras gratis VPN först)
Du får sedan ladda ned appen till de enheter du vill använda och logga in.
Väl inne får du välja vilken typ av VPN-protokoll du vill använda. Den vanligaste är OpenVPN som är känd att vara det säkraste protokollet. Det är även detta protokoll de använder som standard så vill du köra på det behöver du inte ändra någonting.

Väl inne kan du genom en karta välja land och server. Det kan ta en liten stund att ansluta men i regel går detta smärtfritt. När du är ansluten kommer appen att tala om det för dig. Tuta och kör!

Vilka betalningsmöjligheter finns?

Du kan betala med ditt betal/kreditkort eller med Paypal.
Vi blir lite besvikna då hela deras tjänst annars skriker så att de är så säkra. Vi hade gärna sett att man kunde betala med kryptovalutor som t.ex. bitcoin. Nu vet vi att de inte loggar uppgifter eller ens behöver lämna ut information om dig som andra kan behöva göra, beroende på vart de är placerade. Men har man ett sådant säkerhets tänkt hade vi gärna sett det där lilla extra. I bästa av världar hade kunden också kunnat få hålla sig anonym med betalningen.

Kan jag använda den för att ladda ner?

Såhär ligger det till. ProtonVPN är ett riktigt säkert VPN företag. Det vill vi inte sticka under stolen. Det är dock omöjligt att kunna lova någon 100% garantier. Man behöver ha i åtanke att det KAN uppstå läckor och avbrott. I frågan gällande nedladdning så skulle vi påstå att de är så pass säkra att du ska kunna använda dem som säker VPN i nedladdning syfte.

Beroende på vilket land du placerar dig i så gäller olika lagar. När du använder dig utav en VPN är det ju inte så att lagarna upphör. De flesta VPN tjänster tar avstånd från att deras kunder skulle nyttja deras VPN för olagligt ändamål. Det positiva med Proton VPN är ju dock trots allt deras noll loggning. Det finns inget känt fall där ProtonVPN lämnat ut information om sina kunder innan, så visst ska du kunna ladda ner.
Läs mer här om hur du skyddar dig med en VPN vid olaglig nedladdning.

Har Pronton en kill switch?

Japp! ProtonVPN-appen erbjuder en inbyggd Kill Switch funktion och VPN funktionen Always-on . Detta innebär att om du skulle förlora anslutningen till VPN-servern så blockerar en Kill Switch all trafik. Always-on  återupprättar automatiskt en anslutning till en VPN-server. Dessa två funktioner skyddar dig bra och ser till att en VPN server inte kan avslöja din identitet eller trafik om du tappar kontakten. Dessa funktioner hindrar en VPN-server från att oavsiktligt äventyra din integritet genom att avslöja din sanna IP-adress.

Hur bra funkar ProtonVPN i Sverige?

Bortsett från att de har översatt sin sida eller app på Svenska upplever vi att de fungerar minst lika bra för oss här i Sverige, som i andra länder. Man kommer åt många länder och servrar. Är du ute efter en Svensk VPN kan du hitta det där vi jämför VPN tjänster.

Vad får ProtonVPN i slutbetyg?

ProtonVPN är en fullt duglig VPN som siktat högt när det kommer till säkerhet. För dig om värderar detta högt kan vi starkt rekommendera dem. Deras ansträngningar i säkerheten har vissa bieffekter man får ta med i beräkningen också. Kvalitén på video och ljud blir något sämre då du slussar genom olika servrar innan du landar i den du har valt. Hastigheten blir något sämre i vissa lägen. Man hade önskat att de lagt lika mycket krut på dessa viktiga funktioner också.

Att man inte kan betala med kryptovalutor är något vi måste dra största minus strecket för. Den som enbart söker riktigt bra säkerhet och kan tumma med det andra är dem perfekta. Och hade kryptovalutan funnit tillgänglig att betala med hade dem varit pricken över i:et.

Hemsidan är bra gjord. Det är lätt att installera appen och väldigt lätt att navigera runt. Fin layout och lika lätt att hitta olika länder och servrar. Vi gillar grund idén med att de ville skydda aktivister och journalister, vilket tyder på att de brinner för vad de gör. Tror på vad de gör!

Skulle du vilja ha alla bitarna på plats och kan inte leva med de små brister vi har hittat? Kolla in vår Bästa VPN eller läs mera under jämför VPN tjänster.

 

Upphovsrätt © 2024 VPNS. Alla rättigheter förbehållna. | Chique av Catch Themes