Webbplatsens överlägg

TunnelBear Recension

TunnelBear-hemsida-Recension

Vad är TunnelBear?

TunnelBear är en VPN tjänst som ser till att hålla dig anonym på nätet.
De är ett offentligt virtuellt privat närverk, och är baserade i Toronto, Kanada. De startade 2011.

Är TunnelBear säkert?

Vi på VPNS gör en koll på vad TunnelBear kan erbjuda dig. I grunden så jobbar alla VPN tjänster för att hålla dig säker när du surfar på nätet.

 • Stoppar hackare
  TunnelBear blockerar hackare från att komma åt bland annat dina lösenord och annan känslig information om dig på öppna närverk.
 • Tillgång till allt innehåll online
  Vissa regioner eller myndigheter blockerar sajter och innehåll. Med en VPN kan du komma runt denna spärr genom att ändra din virtuella plats.
 • Skyddar dig från iakttagelse
  Din internetleverantör kan se allt du gör. Alla hemsidor du besöker fångar också upp information om dig så som din IP-adress. Denna blir förändrad och du blir o-spårbar med en VPN tjänst (om de kan garantera din säkerhet)

TunnelBear går starkt ut på sin sida och talar om att de verkligen kan skydda dig. De menar på att de är den enda VPN tjänsten i världen som publicerar regelbundna och oberoende säkerhets granskningar på deras appar. Vi har inte sett någon annan tjänst göra detta men det finns de som är väldigt likvärdiga. Det kan du läsa mer om under “jämför VPN tjänster” 

De använder sig utav en AES-256-bitars kryptering.
Men vad står EAS för?
AES är en förkortning av  Advanced Encryption Standard- Det är en krypteringsalgoritm som kom till 2001. Det är den algoritmen som de amerikanska VPN-leverantörerna kallar för “military grade encryption” och “bank level security”. AES-standarden används i det militära, av storbanker och utav teknikjättar som Microsoft, Google och Apple.

Denna teknik KAN användas utav vem som helst gratis. Dock är det en riktigt svår process och inte helt smärtfritt att installera. Där av är det vanligt att de större företagen ger sig på detta.
Nu kan du alltså få tillgång till den genom att skaffa en prenumeration hos bland annat TunnelBear.

Vad kostar TunnelBear?

Du kan testa deras gratisversion som då innefattar 500 MB.  Så fort du klickar på det abonnemanget så kommer det att automatiskt ladda ner en fil till din dator. Det är inte ofta som gratistjänsterna är helt fläckfria. Vanligast är att dessa samlar information om dig och även kan läcka ut den.
Ofta kan man få en slags provtid eller pengar tillbaka garanti – men en helt gratis version får oss att lyfta på ögonbrynen.

Du kan välja att betala strax under 40 kronor i månaden också. Gör du det så får du lite mera utrymme. Då får du obegränsad säker surfing och kan använda dig utav 5 enheter samtidigt. De menar också på att man får bättre kundservice (mer om detta längre ner) Det som är bra är ju att du kan köpa dig till den riktiga tjänsten. Den som är gratis blir trött och slö bara du loggar in på Messenger i princip.

Vill du ha en VPN till företag?

TunnelBear erbjuder även Vpn till de som vill ha till företaget. Då kostar det ca 60 kronor i månaden. Du har obegränsad surf och kan ansluta 5 enheter per användare. 
Du får en som blir dedikerad kontoansvarig för att lätt få en överblick av de anställdas konton, samt en centraliserad  teamfakturering och hantering.

Hur många servrar har TunnelBear?

TunnelBear är en relativt liten tjänst och erbjuder VPN i 20 länder. Det framgår inte hur många servrar de har i respektive land. I snitt har de 1-2 i de flesta länder vi kollade upp. Det gör dem till en ganska liten aktör om man jämför med vissa andra. För det lilla företaget eller enskilda personen kan TunnelBear fungera men så pass lite. Ska du däremot komma åt blockeringar i alla länder blir det tuffare. Ju mindre länder de har satt sina platser på, ju mer begränsad blir du ju.

Boka resa med TunnelBear?

Det är ju som så att resebolagen och alla dess myndigheter runt om har god kännedom om länders ekonomi. Vi i Sverige och Skandinavien har relativt bra inkomster och och kommer betala mera för vår resa. Man vill gärna inte tro att det är sant – men det är det! Vi har testat och för att överbevisa dig önskar vi att du testar detta när du skaffar en VPN. Prova boka en resa från Sverige och skriv ner priset. Sätt dig sedan på en plats som har längre inkomst i sitt land. Vi garanterar dig ett längre pris.

Självklart kan du nyttja detta även med TunnelBear som vilken VPN tjänst som helst. Dessvärre finns inte jätte mycket länder med här som har sämre ekonomi.

Funkar det på netflix eller svtplay?

Vi  provade köra dessa tjänster uppkopplade på  TunnelBear. Många undrar om en vpn fungerar till Netflix eller svtplay. Detta för att man inte kommer åt allt innehåll om man t.ex. befinner sig utomlands och vill komma åt sina favoritprogram även där.
Även i Sverige kommer man ju inte åt allt som finns på Netflix. USA har betydligt större utbud och dessutom släpps nya säsonger där långt innan de landar i Sverige.

Vi testade ta oss in på Netflix för att se hur det fungerade. Hastigheten blev riktigt dålig men vi kom in och vi hittade innehåll vi inte hittar i Sverige. Vi blev dock utkastade och fick logga in på nytt. Detta tyder inte bara på dålig hastighet med TunnelBear när man placerar sig längre bort utan även osäker uppkoppling.
Det betedde sig på samma sätt när vi testade Svt-play.

Har TunnelBear bra hastighet?

Surfar du runt på servrar som är placerade nära dig så fungerar hasigheten som den ska. Den förbättrade inte hasigheten något som en VPN faktiskt ibland kan hjälpa till med, men man märker ingen märkbar skillnad på hastigheten placerad här.

Placerar du dig längre bort blir dock detta påverkat. Det kan finnas massa andra faktorer som man behöver bocka av dock innan man drar slutsatsen att det skulle bero på just TunnelBear.

 1. Din egna internetuppkoppling – Du behöver från grunden ha en snabb hastighet från din internetleverantör. En VPN är inget som levererar en snabbare hastighet i grunden. Har du dålig uppkoppling där så kommer du garanterat få det i användandet med VPN:en också.
 2. Vilken server du placerar dig på – Placerar du dig på en server med många andra påverkar detta också hastigheten. Du kan inte se hur många som befinner sig på samma server. Men det är tänkvärt att prova byta server om det skulle vara dålig uppkoppling. Deras tjänst kommer automatiskt ansluta dig till den snabbaste, men ibland kan det som sagt vara för många på samma ställe.
 3. Kolla så att du verkligen angett rätt användarnamn och lösenord. Enligt kända VPN tjänster är detta ett av de vanligaste problemen. Att man tror hastigheten är så dålig så man inte kommer in, men har alltså skrivit fel inloggningsuppgifter.

Slutsatsen på detta är ändå att deras hastighet är bra om du håller dig på servrar nära dig. Vi provade att byta VPN protokoll inne i appen när det blev segt. Det kan påverka säkerheten för en sund men hjälpte hastigheten på traven. Se alltså till att vara på en “säker” sida.

Finns tjänsten på svenska?

Deras hemsida och tjänst finns bara på Engelska. Dock kan du genom din dator översätta hemsidor till Svenska. Det kommer du inte kunna göra inne i programmet så kunskap i Engelska krävs.

Hur många enheter kan jag koppla upp?

Om du väljer att använda dig utav deras gratis tjänst så kan du bara koppla upp en enhet. Det kan vara bra att testa på detta för att känna in tjänsten och lära dig hantera den. Den är väldigt smidig och lätt att förstå så det krävs faktiskt inte många minuter även om du är helt ny på VPN. Dessutom får du bara 500 MG vilket inte är mycket. Den enheten du kopplar upp mot gratis tjänsten kommer garanterat få problem med anslutningar då det drar mycket kraft att bara logga in på Facebook.

Väljer du deras premium version kommer du kunna använda dig utav flera enheter. Som privatperson kan du koppla upp dig på totalt 5 st enheter. Detta är en vanlig siffra inom VPN välden. 5-10 enheter är standard. Som företag kan du koppla upp dig på betydligt flera. Det framgår inte hur många, och eftersom vi inte har den kapaciteten att testa så kan vi inte svara på det. De menar dock på att varje individ som har detta genom företaget kan enskilt ansluta till 5 enheter.

Kräver du mer än detta? Behöver du ansluta flera enheter så behöver du kolla på en annan VPN tjänst, vissa erbjuder även VPN till router. Du kan hitta dessa under “jämför VPN tjänster” eller gå direkt till “Bästa VPN tjänsten”

Har TunnelBear en support om problem uppstår?

Det går inte att sticka under stolen att man märker skillnad på deras support beroende på vilken av tjänsterna du väljer. Testar man gratis versionen vill vi påstå att hjälpen är näst intill obefintlig. Du måste logga in för att ens kunna komma i kontakt med de så kallade “björnarna” som de kallar sin personal. Det finns hjälpartiklar på hemsidan. Vissa är bra med relevant fakta, medans vissa är väldigt mediokra. När vi betalade och kunde logga in på ett konto fick man ett formulär du kan fylla i dina frågor. Du får sedan svar på mail. Det tog oss 1.5 dag att få svar vilket är helt okej.

Hur kommer jag igång?

Med gratis versionen räcker det att klicka på länken så kommer datorn börja installera detta åt dig. Du trycker bara “nästa” och “nästa” tills programmet är installerat.
Köper du istället premien som kostar pengar får du registrera dig med din email och får då inloggningsuppgifter skickade till dig.

Efter det installerar du programvaran eller appen för att logga in. Väl inne kan du göra lite olika val. Du väljer ett land, och de kommer placera ut dig på den snabbaste servern i den landet. Du kan också välja att själv välja server.

Vilka betalningsmöjligheter finns?

TunnelBear har bara ett enda betalningsalternativ. Detta är att betala med ditt vanliga bankkort. Vi ser detta negativt då man vill kunna ha möjlighet att betala med kryptovaluta. Man skaffar sig en VPN för att inte kunna bli spårad och så vidare.

Tack vare att de har sin tjänst gratis så rynkar man gärna ögonen lite då det är känt att gratis VPN:er inte alltid är tillförlitliga. Det är detta vi grundar då på osäkerheten att betala med ditt vanliga bankkort. Vet du med dig att du inte kommer hänga på t.ex. nedladdningssidor kan ju ju vara lugn. Då skaffar man en VPN oftast för att enbart SYDDA sig men det gör inget om din internetleverantör kan se vad du gör. Du vill bara alltså inte bli hackad på bankuppgifter och lämna spår efter dig som förtag kan dra nytta med sedan. Ett exempel på detta är att de granskar vad du gör för att se intressen, ålder och sökningar. Med detta kan de sedan rikta reklam mot dig.

Kan jag använda den för att ladda ner?

Du kan absolut använda TunnelBear för att ladda ner. Det kan du göra på vilket dator som helst. Om du är säkert skyddad är en annan sak. Att sitta på nedladdningssidor genom deras gratis tjänst är inget vi rekommenderar dock. De menar på att de inte loggar dig men som vi nämnt ovan – gratis är inte alltid gott.

Skulle det läcka information om dig, som alla nedladdningssidor loggar kan du får juridiska konsekvenser. Idag handlar det oftast om neddragen hastighet på ditt internet eller varningsmail. Dessvärre finns också fall där personer fått stora summor i böter. Detta är ett val som du som individ enbart kan bestämma över. Vi hade rekommenderat en starkare och större VPN tjänst – du kan se det här på “bästa VPN tjänsten”

Har TunnelBear en kill switch?

Eftersom de är en liten aktör och dessutom kör sin gratis tjänst så skulle vi inte tro att detta finns. Det går inte att hitta någon information om det på deras hemsida och man ser ingen funktion i programvaran.
De tjänster som har detta vill väldigt gärna förtydliga detta. Det är väldigt bra att ha en killswitch. Denna skyddar dig om du skulle tappa kontakten eller bli utslängd för en stund från tjänsten (vilket kan ske) Då kommer en Killswitch att låsa allt innehåll så att du kan vara säker på att din riktiga IP-adress inte läcker ut.

Hur bra funkar TunnelBear:s VPN i Sverige?

I Sverige fungerar tjänsten bra. Detta anser vi genom att ha testat hastigheten här omkring. Vi Svenskar är generellt bra på Engelska så vi ser inget större problem med att tjänsten är på Engelska. Den är lättvindig och smidig att förstå sig på.

Vad får TunnelBear i slutbetyg?

Det är absolut inte den bästa VPN-tjänsten vi granskat. Är du en användare som inte kräver så mycket, kanske är det din första gång med VPN? Ja, då fungerar det. Tack vare att den är gratis så brukar många nybörjare gilla det, just för att de får testa på innan man köper. När man är mer varm i kläderna och vill få ut mer utav sin VPN skulle vi dock rekommendera någon annan. Oftast är det så också att har man börjat använda sig utav en VPN ser man utsträckningen sen i vad man kan använda den till. Då blir också kraven på säkerhet bättre. Vi vill inte påstå att de inte skyddar dig, men varnar alltid för gratis VPN:er.

De som tar betalt är oftast mer serösa och har mer pengar att betala för fler säkerhets programvaror att installera. Att TunnelBear inte orkar leverera lika bra hastighet när vi placerar oss längre bort är också en faktor som drar ner betyget för oss. De hade behövt lite mer servrar att placera ut för att få ett starkare betyg från oss.

Betalningsmöjligheterna är få, och du kan inte betala med kryptovaluta. Detta är en viktig punkt vi värderar högt också. Man skaffar en VPN för att känna sig säker, där av är det en självklarhet att man ska kunna VÄLJA att betala anonymt också.

Slutsumman är: Är du nybörjare som bara vill testa hur en VPN fungerar? Kör hårt! Tjänsten fungerar och du kommer se en helt ny värld i hur du kan bete dig online.

 

Upphovsrätt © 2024 VPNS. Alla rättigheter förbehållna. | Chique av Catch Themes