Webbplatsens överlägg

VPN.ac Recension

VPN-ac-hemsida-Recension

Vad är VPN.ac?

VPN.AC är framtaget utav företaget Netsec Interactive Solutions , ett IT-företag som etablerade sig i Rumänien år 2009. De som jobbar med detta har över 14 års erfarenhet av IT-säkerhet och tillhandahåller tjänster för säkerhetskontroll och penetrationstestning för både offentliga och privata kunder. De säger sig även ge en VPN lösning till banker och militären.

VPN.ac jobbar alltså med att leverera en VPN tjänst. De påstår sig vara mycket säkra. Deras engagemang för kvaliteten och säkerhet i deras tjänster menar dem bevisas av det faktum att de är certifierade enligt ISO / IEC 27001: 2005 och ISO 9001: 2008-standarder av URS (United Registrar of Systems), ett oberoende globalt certifieringsorgan, baserat i Storbritannien.

Vi ska ta reda på hur säkra de egentligen är. Vi på VPNS rankar de VPN tjänster i vår lista högst till längst. VPN.ac ligger långt ner och vill du redan nu hitta andra tjänster kan du läsa mer där vi jämför VPN tjänster. 

Är VPN.ac säkert?

Med tanke på lång erfarenhet, och de som använder sig utav deras VPN kan man redan där dra en slutsats om att de är relativt säkra. Men det här med säkerheten – kan komma i olika former. Absolut kan de ge dig skydd mot hackare eller att få din IP-adress skyddad. Du kan bli skyddad mot nedladdning tjänster som alltid trackar användarens IP-adress bland annat. Men skyddas du mot dem själva?

Det är ju som så att vi kräver utav en riktigt bra VPN tjänst att du ska bli skyddad även mot dem. Det ska inte samlas in information om dig som de kan spara på. Det finn fall där användare laddat ner eller gjort annat på internet som i sin tur gjort att myndigheter vill ha information. Är inte din VPN leverantör seriös i säkerheten mot dem är det istället där risken kan bli. Det finns flertal fall där man förlorat i rätten men ändå behövt lämna ut känslig information i slutändan.

Självklart ligger det i alla VPN tjänsters intresse, även VPN.ac vill inte behöva lämna ut information om dig. Det är ju så de får sitt levebröd, på gott rykte och nöjda användare.
Men om det skulle uppstå en rättslig process, kan de skydda dig på?
Något väldigt positivt med VPN.ac är att de äger sina egna servar och inte hyr in sig på dem.

De tar en en del information

Det är just i detta avseende som gjort att de hamnat långt ner i listan. Vi vill förtydliga att vi med detta inte påstår att de fortfarande kan vara en bra tjänst. För de som inte kommer använda sig utav sidor som kan vara olagliga eller gå runt geo-blockeringar i land man inte får fungerar dem bra. Men risken när de samlar information är att informationen kommer i fel händer. Som sagt tycker vi på VPNS att du ska kunna vara lika anonym hos de som tillgodoser din VPN anslutning. 

Vi granskar alltid så mycket vi kan om varje tjänst. I VPN.ac:s användarvillkor kan man läsa följande:

 • Ett konto hos dem är länkat till en e-postadress som används för att logga in på deras webbplats klientområde, ta emot VPN-inloggningsuppgifter och all kommunikation relaterad till tjänsten. Till exempel betalningsbekräftelser, betalningspåminnelser, supportförfrågningar, viktiga meddelanden.
  På andra VPN tjänster behövs inte ens en e-postadress. 
 • Betalningsinformation används för att behandla service order, förnyelser, avbokningar, bedrägerikontroll. Observera att de inte lagrar kreditkortsuppgifter och att de inte behandlar betalningar direkt. Alla betalningar måste göras via betalningsprocessorer från tredje part. För information om vilken information som behandlas av betalningsbehandlarna rekommenderar dem att du kontrollerar deras integritetspolicy.
  De kan alltså inte tillgodose din säkerhet när du betalar. De borde själva se till att de betalningsalternativ du kan välja från start redan är säkert.
 • IP-adresser samlas in från webbplatsens besökare för säkerhets- och statistikändamål.
  Röd flagga – läs under bästa VPN tjänsten för få en tjänst som INTE sparar din IP-adress.

Vad kostar VPN.ac och finns det prova på månad?

VPN.ac är relativt dyra – vilket är en av de störta frågorna för de som ska skaffa en VPN.
Det brukar vara som så att ju billigare VPN ju mindre säker är den. Man ska se upp för de som erbjuder en gratis VPN.
Vi tror att de med sina höga priser vill se mer seriösa ut än vad de är.
Vi vill ännu betona att deras tjänst absolut fungerar för de enklare ändamålen. I vår recension är vi lika kritiska mot hur de själva hanterar uppgifter om kunderna.

Det finns dock mera prenumerationer än vanligtvis vilket är ett plus upp.
Du kan välja mellan prenumerationer på 1 månad, 3 månader, 1 år eller 2 år.
Det finns också ett test abonnemang på 7 dagar, dock kostar en 20 kr och du kan bara ansluta 3 enheter under test perioden.

Abonnemangen
 • 1 månad: Priset är 90 kronor i månaden
 • 3 månader: Priset blir 80 kronor i månaden med en rabatt på 11%
 • 1 år: 1 år kostar 50 kr i månaden, totalt ca 600 kronor. Du får då en rabatt på 46 %
 • 3 år: 3 års abonnemangen ligger på 40 kronor i månaden och slutar totalt på starx under 900 kronor. Här sparar du 62% och det är det bästa abonnemanget prismässigt.

Hur många servrar har VPN.ac?

Totalt har de 117 servar i 20 olika länder. Detta är ett relativt litet utbud men vi förstår att det är så då de äger alla sina servar själva. Det är rätt vanligt att de som har mycket servar hyr in sig på varandras vilket kan skapa osäkerhet. De har som flest servar i Amerika. Detta är lovande i vissa syften.

Funkar VPN.ac till IPTV?

Vi testade hur deras VPN fungerade ihop med en IPVT. De går att använda dem till det och vi vet att med deras säkerhet kan vi bli skyddade direkt från att bli sedda av myndigheter om den som sänder ut IPTV:n skulle hamna i en rättsligs process. Skulle de dock gräva sig ner ordentligt och få kontakt med VPN.ac är vi lite oroade då de kommer ha e-postadress och annan information sparad om dig.

Hastigheten var bra och vi upplevde inte att det buggade någon gång under vårt test. Dock var anslutningen sämre och det tog tig att komma in på en server. Vi testade olika och de som var snabbast var dem i Sverige, Norge och Tyskland. Detta beror på få antal servar runt om i världen, och dessa länder ligger nära oss i grunden. Då blir ledtiden automatiskt snabbare. I IPVT frågan spelar det ingen roll vart du placerar dig men det kan dock ha påverkan i andra avseenden när du vill använda dig utav en VPN.

Funkar det på netflix eller svtplay?

Det är i dessa frågor som uppkoppling till server kan ha stor betydelse. Befinner du dig här i Sverige och vill komma åt geo-blockeringar på Netflix kräver det att d placerar dig i Amerika. Det är här som serier och filmer släppt långt innan de når oss i Sverige. Det finns också innehåll där som vi aldrig kommer komma åt i Sverige. Genom VPN.ac kom vi runt geo blockeringen men hade problem med både anslutning och hastighet. Vi provade olika servar runt om i USA. Alla hade en trög start vid anslutning men hastigheten varierade. Los Angeles var den servern som presterade snabbast utan några buggar.

Mer information om vad en VPN hjälper dig med när du ska använda dig utav en IPVT hittar du under “använd VPN för att kolla på IPVT” 

Du kan också använda dig utav en VPN för att se SVT-play utomlands. Det är samma funktion som när vi ville komma runt blockeringar till Netflix. Här kommer det också vara viktigt vart du befinner dig. Är du i Tyskland kommer det troligtvis fungera klockrent med anslutning och hastighet. Är du däremot i USA kan vi räkna med att det är segt även åt det hållet då avståndet blir detsamma.

Har VPN.ac bra hastighet?

Vår bedömning är att hasigheten är bra här i Sverige och de land som ligger nära oss.
När det inte finns så mycket servrar som backar upp varandra blir hastigheten påverkad. Ju längre ett rör är, ju längre tid tar det för en kula att rulla igenom, det kommer man ju aldrig förbi. Sen finns det vissa saker man behöver säkerställa innan man antar att det bara hänger på dem.

Först och främst behöver du bra hastighet från grunden, detta hänger helt på vilket internetleverantör du har. Kan du kolla din hastighet på bredbandskollen och är du inte nöjd där behöver du dessvärre byta leverantör.
Det kan även vara så att vissa sidor är under uppdatering eller har någon bugg just där och då. Prova komma tillbaka lite senare så kanske det fungerar bättre.
Och som sagt, prova byt server. Det är bara i Norge, Taiwan, Portugal, och Japan som VPN.ac har en server. I de andra länder kan man alltid testa en annan server. Är det för många användare samtidigt på samma server drar även detta ner hastigheten.

Finns tjänsten på svenska?

VPN.ac är inte Svenskt i grunden. De är placerade i Rumänien. Det finns två språk att få deras tjänst på och det är Rumänska och Engelska. Vi i Skandinavien är inte jätte stora inom VPN men visst finns det helt Svenska företag också. Bland annat OVPN, Inleed och Mullvad VPN.

Hur många enheter kan jag koppla upp?

Väljer du deras test period eller en av de längre prenumerationerna kan du koppla upp dig på 3 enheter. Vi ser inte att deras tjänst är kompatibel till en router som skulle kunnat lösa loss flera enheter. Väljer du de längre prenumerationerna så ingår det 6 enheter att koppla upp. Dock är det bara 3 enheter hela tiden som kan kopplas upp met Wireguard.

Wireguard

Wireguard är ett av de mest populära VPN-protokollet. Det störta är OpenVPN.
WireGuard är en gratis programvara som har öppen källkod och kommunikationsprotokoll. Det är detta som VPN tekniken implementerar för att skapa en säker punkt-till-punkt- anslutning. Den körs som en modul inuti Linux-kärnan och skapar bättre prestanda och mer energibesparing än IPsec- och OpenVPN- tunnelprotokollen som också är populära.

Har VPN.ac en support om problem uppstår?

Ja det finns en support. Den är något simpel då det inte finns telefon nummer att nå dem på. Du behöver fylla i ett kontakt formulär på deras hemsida eller skicka ett mail.
Vid vanliga frågor och svar har de en kunskapsbas på sidan med bra svar och mycket frågor också.

Hur kommer jag igång?

Börja med att bestäm dig om vilket abonnemang du vill ha. När du bestämt dig klickar du dit och betalar för det.
Nästa steg är att installera VPN-klient programvaran. (finns länkat på deras hemsida)
När du laddat ner den kan du ställa om den så det läggs som en mapp på din dator. På så sätt får du snabb åtkomst till appen.
Inne i programmet kan ska du i rullgardinen ställa in att du använder dig utav VPN.ac. Här kan du även köra med OpenVPN, PPTP eller Wireguard. Tänk dock på att PPTP har varit något osäkert i något år. Du kan använda den för att komma åt geo blockeringar osv men undvik den om du tycker integritet och säkerhet är viktigt för dig!

Vilka betalningsmöjligheter finns?

Hos VPN.ac finns flera betalningsalternativ. Som regel finns det alltid att du kan betala med ditt bank/kreditkort men också Paypal. Det kan du göra även här. Det är dessa parter som VPN.ac inte kan garantera vad tredjeparts samlar in för information om dig.

Som tur är och något vi värdesätter högt är att du kan betala med Bitcoin, bitpay och andra kryptovalutor. Genom att använda någon av de betalningsalternativen säkrar du sin säkerhet.

Kan jag använda VPN.ac för att ladda ner?

Visst kan du använda dem för att ladda ner. Du kan göra detta även om du inte ha en VPN. Dessvärre är det inte lagligt och det är som så att alla nedladdnings sidor samlar information om sina besökare. Det vanligaste är att ens internetleverantör saktar ner din hastighet eller att du får dagsböter. Men det kan faktiskt leda till större rättsliga konsekvenser än så.

Säkerheten gällande VPN.ac som vi tyckt varit oroväckande är deras egna lagring om dig som kund. Vilket såklart blir en risk om myndigheter försöker få fatt på dig den vägen. Säkerheten riktat mot nedladdningssidor är dock stark. Du kommer bli tilldelad en annan IP-adress som inte går att spåra tillbaka till dig.
Se här för mer information om varför du ska använda en VPN till nedladding?

Har VPN.ac en kill switch?

Det framgår inte på deras hemsida och vi kan inte heller hitta något om det när vi laddat hem programvaran. Detta är en extra säkerhetsfunktion som såklart hade gett dem ett bättre betyg.

Hur bra funkar VPN.ac i Sverige?

I Sverige fungerar VPN.ac relativt bra om man har en något begränsad användarområden. Hastighet och uppkoppling fungerar bra i Sverige och våra grannländer. Vill du däremot komma åt sidor utomlands så kan anslutning och hastighet bli märkbart långsammare. Vi skulle rekommendera dem till en privatperson som mest vill skydda sig från oseriösa aktörer, hackare eller reklamspam. Företag eller för den som reser mycket och använder sig utav en VPN i det ändamålet skulle vi inte rekommendera dem.

Vad får VPN.ac i slutbetyg?

VPN.ac är en funktionell VPN tjänst i väldigt simpla avseenden. De skyddar dig på Basic sätt och hemsida samt app är väldigt användarvänlig.
De hamnar dock långt ner på vår lista tack vare att de själva lagrar viss information om dig. Det stör inte säkerheten mot hackare, reklamspam eller andra integritets påträngningar. Men skulle man ladda ner något och myndigheter vill komma åt dig kan inte vi garantera dig att VPN.ac kan det.

Tack vare en långsam hastighet som var markant märkbar när vi ville komma åt sidor utomlands dras betyget ner också. Vi kom åt alla sidor och eller geo blockeringar, men hastigheten försämrades.

Vill du jämföra andra VPN sajter och lära dig mer? Du hittar bra information nedan:
Bästa VPN tjänsten
Jämför VPN tjänster
Skydda dina kreditkortuppgifter med en VPN

 

Upphovsrätt © 2024 VPNS. Alla rättigheter förbehållna. | Chique av Catch Themes